Kieli / Language
 
Matkakohteet

      Esittely      Hinnasto      Aikataulu      Yhteystiedot

Isokari

Selkämeren Helmi

Kustavista kymmenen kilometriä luoteeseen ja Uudestakaupungista 20 km länteen aivan ulkomeren laidalla on Isonkarin 180 hehtaarin saari, jonka luotsi- ja majakkayhteisöjen rakennukset sekä vanha ja uusi luotsiasema muodostavat ainutlaatuisen kyläyhteisön luontoarvoiltaan kiehtovalla saarella.


Nähtävyydet

Isonkarin punavalkoraidallinen majakka hallitsee saaren maisemaa. Sen valon korkeus merenpinnasta on 49,4 m ja maanpinnasta 37 m. Suomi liitettiin Venäjän yhteyteen vuonna 1809. Valomajakan rakentamiselle tuli tarve, kun suunniteltiin uutta purjehdusreittiä Pohjanmaalta Itämerelle. Majakasta haluttiin komea; länsinaapurille haluttiin näyttää uuden isäntämaan mahtia. Luotsimajuri Gustav Brodd teki majakan piirustukset, joihin otettiin mallia Venäjän Tolbuhinin vuonna 1810 rakennetusta majakasta. Piirustukset tarkasti yleisten rakennusten intendentti Carl Ludvig Engel, ja urakkahuutokaupan rakentamisesta voitti kirkonrakentaja Pychlau vuonna 1830, 26 000 ruplan tarjouksellaan. Venäläiset rakennusmiehet tuotiin saarelle vuonna 1831 ja majakka valmistui vuonna 1833. Tornin parimetrinen kivijalka on saaren harmaakiveä; torni muurattiin tiilestä. Parinsadan askelman mahtava hirsiportaikko vie ylös lyhtytorniin, jossa valo sytytettiin vasta vuonna 1838, viisi vuotta majakan valmistumisen jälkeen. Marjaniemen majakan vuonna 1872 valmistunut linssistä asennettiin torniin vuonna 1952, jolloin majakka sähköistettiin. Isonkarin majakka on edelleen toiminnassa oleva merenkulun turvalaite. Majakkaan pääsee tutustumaan oppaan johdolla pient maksua vastaan.

Laiturilta majakalle johtaa merkitty n. kilometrin pituinen polku, jonka varrella on myös saaren luonnosta ja historiasta kertovia opastetauluja. Polun varrella voi myös nähdä vuonna 1915 valmistetun, tykkivene Uusimaan aseistuksena vuonna 1930-44 olleen tykin. Tykki tuotiin Isokariin vuonna 1975 ja viimeinen ammunta sillä suoritettiin vuonna 1982.

Isokarin linnusto on todella värikäs, ja saarella onkin tavattu yli 300 lintulajia. Mm. riskilät pesivät aallonmurtajalla. Isokarin kasvillisuus on myös todella monipuolinen, ja majakan ympäristöstä voikin löytää esimerkiksi harvinaista kissankäpälää ja ketonoidanlukko. Kasvilajeja Isokarista on löydetty peräti 380.

Isokari on Selkämeren Helmi. Tervetuloa!


Muuta

Isokarissa on myös mahdollisuus majoittua. Tiloista riippuen noin 25-35 henkilöä.
Ravintola ja rannassa terassi.

Valokuvia

ProCruise Oy
Puh. + 358 44 51 52 502
Sähköposti: info@procruise.net

Nettisivut © Web Design Vuorio