Kieli / Language
 
Matkakohteet

      Esittely      Hinnasto      Aikataulu      Yhteystiedot

Putsaari

Putsaaren salaperäinen piilokirkko

Putsaaressa on ikiaikainen piilokirkko, ja se kuulostaa niin salaperäiseltä, että nähtävä on.

Ranta on louhikkoinen, mutta piilokirkolle lähtevä polku on helppokulkuinen. Polun varrella on runsaasti muistoja ajasta, jolloin Putsaaressa oli vilkasta teollisuustoimintaa: suomalaista graniittia louhittiin näillä saarilla, ja se kelpasi parempiinkin piireihin. Suuri graniittikauppa Saksaan raukesi toisen maailmansodan jalkoihin, ja sitä myöten hiljenivät työt Putsaaressakin. Luonnontilainen metsä on kuin samettia, hiljainen ja pehmeä. Siellä täällä suuria puita on kaatunut vanhuuttaan. Tuossa on katkennutta koivikkoa: saaren peurat ovat käyneet aterialla. Runsaan puolen tunnin vaelluksen jälkeen edess on pieni harmaa puurakennus, katolla risti, pihalla hauta. Olemme saapuneet piilokirkolle.


Nähtävyydet

Piilokirkosta kulkee paljon tarinoita, eikä siitä loppujen lopuksi tiedetä kovin paljon. Rakennuksen arvellaan olevan peräisin 1500- tai 1600-luvulta. Perimätiedon mukaan Rauman fransiskaanimunkit olisivat 1500-luvulla rakentaneet tänne kirkon jouduttuaan pakenemaan uskonpuhdistuksen aikana luostaristaan. Tuon kirkon taas saman perimätiedon mukaan polttivat Uppsalaan matkanneet ylioppilaat. Tarina kertoo, että tuhopolttajia kuljettanut laiva haaksirikkoutui äkkiä nousseessa rajumyrskyssä. Meri kuljetti kirkon polttajien ruumiit Putsaaren rantaan lähelle kirkkoa. Paikalla jossa kirkko oli sijainnut, paloi siitä l�htien sininen liekki, jota ei yrityksistä huolimatta saatu sammumaan. Tuli sammui vasta, kun hurskas uusikaupunkilainen nainen näki näyn ja rakennutti paikalle uuden kirkon.

Kirkko nököttää kovin vaatimattoman näköisenä kallioiden välissä. Alun alkaen se on ilmeisesti merimiehiä varten ollut hyvinkin lähellä rantaa, mutta nyt se on piilossa. Hirsikappelilla on pituutta ja leveyttä vain vajaat neljä metriä. Kaksi ikkunaa, joiden lasit ovat hyvin vanhoja, ikkunaseinustoilla penkit; lattia ja sisäkatto puuttuvat. Seiniin ovat kävijät kaivertaneet nimensä ja päivämäärän - vanhin nykyisin näkyvä vuosiluku on 1684. Uusimmat on töherretty tussilla.


Muuta

Matkaa saareen on noin 13 kilometriä.

Saaressa sijaitsee myös Heli Sammaliston taideateljee.

Valokuvia

ProCruise Oy
Puh. + 358 44 51 52 502
Sähköposti: info@procruise.net

Nettisivut © Web Design Vuorio