Kieli / Language
 
Resemålar

      Introduktion      Prislist      Tidtabel      Kontakt

Putsaari

Som man ser på kartan, finns det en massa öar utanför Nystad, den sista före Svenska kusten är Enskär, denna ö tillhör Gustavs.
På ön Putsaarifinns en gammal undangömd kapellkyrka, den måste bara ses! Avståndet till ön är cirka 13km.
Stranden är stenig men stigen som leder till kyrkan är lättframkomlig. Längs stiden finns mycket som påminner om tiden när industrin blomstrade på Putsaari, fins granit bröts på dessa öar och denna granit var god nog till att användas även i ”bättre cirklar”.
Exporten av granit till Tyskland avstannade i och med andra världskriget och i och med detta avstannade också gruv-industrin på Putsaari.
Skogen i naturtillstånd är som sammet, tyst och mjuk. Här och där har gamla träd fallit omkull. Där finns avbrutna ungbjökar, det är öns hjortat som fått sej en måltid där.
Efter en dryg halv timmes promenade når vi en gammal träbyggnad med en kors på taket, vi har nått kapellkyrkan.
Det går många rykten men med säkerhet vet man litet. Man tror att kyrka härstammar från 1500- eller 1600- talet.
Enligt historien skulle det vara fransiskaner-munkar som byggde kyrkan på 1500-talet när de var tvungna att fly från sitt kloster under religionsstriderna. Denna kyrka skall enligt historien ha blivit uppbränd av studenter på väg till Uppsala. Historien berättar vidare att de som anlade branden, råkade ut för en storm och förliste, havet förde kropparna iland till Putsaari, nära där kyrkan befunnits.
På platsen där kyrkan en gång fanns, brann därefter alltid en blå låga som ej gick att släcka även om många försökte. Lågan slocknade ej förran en käck kvinna från Nystad, såg skenet och lät bygga en ny kyrka där den gamla funnits.

Kyrkan ser inte ut för mycket, där den står inträngd mellan klipporna. Till en början har den troligen för sjömännen stått närmare stranden, men nu är den undangömd.
Kapellkyrkans längd och bredd är endast nkappt 4 meter. Två fönster med mycket gamla glas, bänkar längs fönsterväggarna, golv och innertak fattas. I väggarna har besökarna graverat sina initialer och datum-det äldsta nu synliga årtalet är: 1684. De nyaste märkningarna är klottrade med tuschpenna.

ProCruise Oy
tel. +358 44 51 52 502
email info@procruise.net

Nettisivut © Web Design Vuorio